European Parliament Ambassador School
Het European Parliament’s Ambassador School programma ging zeven jaar geleden in Nederland voor het eerst van start. Het is in de loop der tijd verder ontwikkeld en aangepast en het is nu uitgerold in andere EU-lidstaten, met als doel een Europees netwerk van deelnemende scholen te creëren
EPAS draait in alle lidstaten van de Europese Unie, behalve Engeland, en kent in Nederland 72 deelnemende scholen uit praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO. 50 daarvan zijn er geaccrediteerd. Het Antonius College is een van de geaccrediteerde scholen!!
Het lesprogramma voor het European Parliament Ambassador School programma is speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het doel van het programma is ook om de politieke vaardigheden van leerlingen te stimuleren. Zij zijn immers de toekomstige stemmers. De deelnemers nemen kennis van hoe de Europese democratie werkt en ontwikkelen hun vaardigheden m.b.t. Europees burgerschap, zij kunnen richting geven aan de toekomst van Europa. Het totale programma sluit volledig aan bij Europees Burgerschap.
Wat doet het Antonius als deelnemer
De coördinerende docent, mevrouw Verbree, wordt op school benoemd tot Senior European Parliament Ambassador. Enkele enthousiaste leerlingen zijn Junior European Parliament Ambassador. Samen met deze leerlingen is er binnen het Antoniuscollege een EU info-point opgericht, een informatie- en activiteitenpunt over Europa en de Europese instellingen. Ook helpen deze leerlingen mee om activiteiten over Europa te organiseren. Een van de grootste activiteiten is ‘De dag van Europa’, die elk jaar in mei op school wordt gevierd. Hierbij wordt ook de hulp van ouders ingeroepen.
Kwaliteitseisen en visitatie
Scholen worden begeleid vanuit het Europees Parlement bureau Nederland in Den Haag. Elk schooljaar worden de bij dit onderwijsproject aangesloten scholen gevisiteerd. De visitatiecommissie spreekt met docenten, ouders en leerlingen. Als aan alle voorwaarden is voldaan, mag de school zich officieel ‘Europees Parlement Ambassador School’ noemen. De school ontvangt dan een plaquette die een prominente plaats in school kan innemen. Hierbij hoort ook een certificaat voor de leerling ambassadeurs. Deze toekenning en het predicaat worden jaarlijks getoetst.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw Verbree, coördinator internationalisering, Senior Ambassadeur Europees Platform: m.verbree@carmelcollegegouda.nl.