Chinees

Misschien heb je wel eens op de menukaart gekeken in een Chinees restaurant of ergens een Chinese krant zien liggen, en je afgevraagd hoe mensen dat toch kunnen lezen. Of misschien heb je wel eens een stukje Chinese opera gehoord en kon je je niet voorstellen dat mensen daar ontroerd door raakten. Op zulke momenten lijkt China heel ver weg! Maar als je in je nieuwe spijkerbroek kijkt of onderzoekt waar je mobieltje eigenlijk gemaakt is, zal je ontdekken dat je leven via die spullen direct verbonden is met dat van mensen in China.

Ver weg of dichtbij, China speelt een belangrijke rol in de wereld. Het is dus nuttig om er meer over te leren – maar niet alleen nuttig! Het is ook spannend om langzamerhand thuis te raken in dat ‘geheimschrift’ en je oren te laten wennen aan die nieuwe klanken. Spannend om meer te leren over zo’n andere cultuur, en daardoor ook eens op een andere manier naar je eigen achtergrond te kijken.

Is het dan niet moeilijk? Ja, zeker in het begin. Je zult er dan ook buiten de les echt mee aan de gang moeten. Maar het is goed te doen, en het maakt je wereld een stuk groter!

Wat gaan we doen?
In de brugklas is Chinees een MMM vak van een half jaar, voor havo en vwo leerlingen. (In februari begint er een nieuwe groep.) Leerlingen die overwegen vanaf de tweede Chinees te blijven volgen, wordt aangeraden deze MMM te kiezen.

Vanaf de tweede klas is Chinees geen MMM meer, maar een keuzevak van twee uur per week, ook voor havo en vwo leerlingen. Aan dit vak zijn kosten verbonden: 120 euro per jaar. Deze groepen werken toe naar de HSK-examens, staatsexamens afgenomen door de Chinese overheid, maar cultuur blijft ook een belangrijke component van deze lessen.

We hebben een uitwisseling met een Chinese middelbare school in Beijing. In oktober 2019 gingen we 10 dagen naar China en in januari 2020 kwamen de Chinese leerlingen 10 dagen naar Nederland.

Docent
Danielle Coppée, bereikbaar via d.coppee@carmelcollegegouda.nl.

Zit je in groep 8? Wij helpen je graag op weg!

Kiezen voor een nieuwe school is een belangrijke keuze waar je goed over wilt nadenken. Daarbij willen wij je graag helpen. Lees snel verder en ontdek waarom het Antoniuscollege vast ook bij jou past!

Activiteiten voor groep 7 & 8 Bekijk onze brochure