Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren. Lees meer

 

We kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les.

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt. Lees meer

Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

TTO - Technasium - havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo/vwo Breed. Lees meer

Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.Lees meer

MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week. Lees meer

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. Lees meer

Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa

Chinees

Misschien heb je wel eens op de menukaart gekeken in een Chinees restaurant of ergens een Chinese krant zien liggen, en je afgevraagd hoe mensen dat toch kunnen lezen. Of misschien heb je wel eens een stukje Chinese opera gehoord en kon je je niet voorstellen dat mensen daar ontroerd door raakten. Op zulke momenten lijkt China heel ver weg! Maar als je in je nieuwe spijkerbroek kijkt of onderzoekt waar je mobieltje eigenlijk gemaakt is, zal je ontdekken dat je leven via die spullen direct verbonden is met dat van mensen in China.

Ver weg of dichtbij, China speelt een belangrijke rol in de wereld. Het is dus nuttig om er meer over te leren – maar niet alleen nuttig! Het is ook spannend om langzamerhand thuis te raken in dat ‘geheimschrift’ en je oren te laten wennen aan die nieuwe klanken. Spannend om meer te leren over zo’n andere cultuur, en daardoor ook eens op een andere manier naar je eigen achtergrond te kijken.

Is het dan niet moeilijk? Ja, zeker in het begin. Je zult er dan ook buiten de les echt mee aan de gang moeten. Maar het is goed te doen, en het maakt je wereld een stuk groter!

Wat gaan we doen?
In de brugklas is Chinees een MMM van een half jaar, voor leerlingen vwo en havo. (In februari begint er een nieuwe groep.) Leerlingen die overwegen vanaf de tweede Chinees te blijven volgen, wordt sterk aangeraden deze MMM te kiezen, want anders lopen ze meteen vanaf het begin achter. (Het is in overleg nog wel mogelijk om in te stromen).

Vanaf de tweede klas is Chinees geen MMM meer, maar een keuzevak van twee uur per week, ook voor leerlingen havo en vwo. Op dit moment is er een beginnersgroep op dinsdagmiddag (8ste en 9de) en een iets gevorderdengroep op donderdagmiddag (8ste en 9de). Aan dit vak zijn kosten verbonden: 120 euro per jaar. Deze groepen werken toe naar HSK-examens, afgenomen door de Chinese overheid, maar cultuur blijft ook een belangrijke component van deze lessen.

In de tweede klas wordt er dus geen MMM Chinees meer gegeven.

In 2019 gaan we op uitwisseling met de leerlingen Chinees die nu in de tweede en derde zitten. Van de 19 leerlingen gaan er in principe 18 mee. In oktober 2019 gaan we 10 dagen naar China en in januari 2020 komen de Chinese leerlingen 10 dagen naar Nederland.

Docent: Danielle Coppée, bereikbaar via d.coppee@carmelcollegegouda.nl.