Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren. Lees meer

 

We kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les.

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt. Lees meer

Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

TTO - Technasium - havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo/vwo Breed. Lees meer

Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.Lees meer

MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week. Lees meer

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. Lees meer

Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa

MMM leerlingen derde bij Benelux debatcompetitie

Op het Antoniuscollege kunnen tweede- en derdeklassers een aantal keer per jaar extra vakken kiezen (MMM’s), waaronder leren debatteren. We komen iedere vrijdagmiddag samen. De leerlingen leren speeches houden en in wisselende teams gaan ze met elkaar in debat over telkens een andere stelling. Het moeilijkst is dan om bijvoorbeeld een stelling te verdedigen, waar ze eigenlijk tegen zijn of omgekeerd. Ze leren snel argumenten te verzinnen, te luisteren naar de argumenten van de tegenstander en hoe de argumenten van de tegenstander te weerleggen. Inmiddels is er een vaste kern enthousiastelingen ontstaan die al op behoorlijk hoog niveau kunnen debatteren.

Dan is het mooi om de vaardigheden te testen door met andere scholen in debat te gaan. Afgelopen zaterdag zijn we daarom met acht leerlingen (twee teams) afgereisd naar Gent om mee te doen aan de Benelux Debatcompetitie (beneluxcompetitie.nl) voor scholieren. De wedstrijden worden door het jaar heen op scholen georganiseerd in Nederland en België.

Wij deden mee met het onderdeel Lagerhuis+. Simpel gezegd: een combinatie van speechen en direct met elkaar in debat gaan, zoals in het Britse Lagerhuis. Twee teams, bestaande uit drie tot vijf leerlingen gaan debatteren aan de hand van een stelling. Het doel is de jury overtuigen. Na het debat wijst de jury het meest overtuigende team aan als winnaar. Maar ieder team krijgt punten en het team dat na drie rondes de meeste punten heeft, is de winnaar van de dag.

Bij de eerste ronde is de stelling ruim van tevoren bekend, alleen weten de teams nog niet of ze voor of tegen de stelling zullen zijn. We hadden op school dus al argumenten voor en tegen bedacht en speeches geoefend. Bij de tweede en derde ronde is de stelling pas twintig minuten van tevoren bekend. Dan moeten de leerlingen dus in korte tijd en zonder externe hulp het debat voorbereiden.

Na twee rondes hadden we nog geen debat gewonnen. Niet zo gek ook: onze leerlingen waren veruit de jongsten van alle teams. Hoe reageer je dan op anderen als je soms de woorden niet begrijpt die ze gebruiken? Maar we hadden een goede opstelling gemaakt, met in één team echte specialisten: Kirsten zette het standpunt uiteen, Victor kon snel en geestig in een speech reageren op de tegenstander en Olivka vatte op het eind nog eens helder samen waarom haar team toch echt gelijk had. Na de laatste ronde bleek dat ze net in een finaledebat hadden gestaan. De winnaars werden pas op het podium bekend gemaakt. Het resultaat: de derde prijs. Het voelde als een overwinning.

De leerlingen hebben ervaren welk niveau ze nu al hebben, op hun leeftijd. Ze willen graag naar volgende competities (11 mei Hoofddorp staat al in de agenda) en doorgaan met debatteren in de bovenbouw. Doel: winnen.

Het idee is dat er echt een debatclub ontstaat voor leerlingen van alle klassen, die zichzelf in stand houdt, doordat ervaren (bovenbouw)leerlingen aan beginners leren hoe te debatteren en speechen.

03-2019 Benelux debatcompetitie