Veelgestelde vragen

  • Is het verplicht om een laptop aan te schaffen?

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van smartphones in de klas vanuit het Ministerie van onderwijs niet meer toegestaan, ook het Antoniuscollege heeft vanaf deze datum een aangepast smartphonebeleid.

Wij gaan ervan uit dat iedere leerling zowel thuis als op school toegang kan hebben tot de digitale leermiddelen, daarom verwachten we dat iedere leerling een laptop heeft die hij/zij mee naar shcool kan nemen. Mocht uw zoon of dochter geen eigen laptop hebben, dan kunnen er afspraken met school gemaakt worden over het lenen van een laptop. Deze laptop blijft van school en wordt via een bruikleenovereenkomst verstrekt aan de leerlingen.

  • Moet de laptop elke dag mee naar school?

De laptop hoeft niet standaard mee naar school. Docenten geven via Somtoday aan wanneer of en wanneer de laptop gebruikt wordt in de les. 

  • Vervangt de laptop boeken?

Omdat we gebruik maken van Li-fo methodes (= Digitale licentie en Folio) hebben de leerlingen toegang tot zowel de digitale lesmethodes als de papieren boeken en werkboeken en in de lessen wordt ook van beide gebruik gemaakt. De digitale lesmethodes hebben als voordeel dat leerlingen adaptief op eigen tempo en niveau kunnen werken en direct feedback kunnen krijgen op wat ze doen. Leerlingen hoeven geen boek mee te nemen van een vak als ze die dag digitaal werken.

  • Hoe zorgen jullie er voor dat leerlingen niet de hele dag naar een beeldscherm kijken?

We gebruiken de laptop als verrijking van ons onderwijs maar dit vervangt niet de traditionele delen van een les zoals klassikale uitleg, samenwerking en schrijfopdrachten. Docenten wisselen deze werkvormen af met het gebruik van de laptop in de les. Het komt dus regelmatig voor dat de kleppen dicht blijven.

  • Welke laptop raden jullie aan?

We raden het gebruik van een Windows laptop aan omdat we op school veel met Office 365 werken. Omdat alle diensten die we gebruiken web-based beschikbaar zijn kan er ook gebruik gemaakt worden van een Chromebook of Apple. Voor verdere eisen kun je hier kijken.

  • Welke software is nodig op de laptop?

Alle applicaties die we gebruiken zijn webbassed. Het belangrijkste wat er op de laptop moet staan is daarom een browser. Daarnaast raden we aan om Office 365 te installeren op de laptop. Leerlingen hebben kostenloos toegang tot Office 365 via het mailaccount van school. U kunt hier vinden hoe u deze software kunt installeren.

  • Hoe zit het met garantie & schade?

Indien u een laptop aanschaft via The Rent Company kunnen leerlingen een leenlaptop krijgen op school indien de laptop stuk is. Als u via een andere weg een laptop aanschaft is schade en garantie eigen verantwoordelijkheid.

  • Hoe zit het met opladen van de laptop?

Leerlingen moeten zorgen dat de laptop volledig opgeladen maar naar school komt en over voldoende accuduur beschikt. In geval van nood kan de laptop opgeladen worden in de klas.

  • Waarvoor wordt welke app gebruikt?

SomToday is het startpunt voor leerlingen. Hier staat het rooster en het huiswerk van de leerlingen op. Vanuit SomToday kan verwezen worden naar andere (digitale) leermiddelen zoals Microsoft Teams For Education en de digitale lesmethodes. Daarnaast gebruiken we de Antonius app voor communicatie met de mentor en het verspreiden van informatie naar de ouders en leerlingen

Zit je in groep 8? Wij helpen je graag op weg!

Kiezen voor een nieuwe school is een belangrijke keuze waar je goed over wilt nadenken. Daarbij willen wij je graag helpen. Lees snel verder en ontdek waarom het Antoniuscollege vast ook bij jou past!

Activiteiten voor groep 7 & 8 Bekijk onze brochure