Het vak Maatschappelijke & Culturele Oriëntatie (MCO)

MCO (Maatschappelijke & Culturele Oriëntatie) is een projectvak waarbij je een breed maatschappelijk perspectief verkrijgt op je leer- en leefomgeving. Met als doel dit te combineren met het creëren van inzicht over je talenten en passie.

In de 2e en 3e klas volg je, als je voor leerroute Maatschappij & Cultuur hebt gekozen, het vak Maatschappelijke & Culturele Oriëntatie. Zoals de naam al doet vermoeden richt dit vak zich op de maatschappij. In twee jaar komen er verschillende thema’s uit de samenleving aan bod die een invloed hebben op de ontwikkeling van je eigen identiteit.

Deze thema’s zijn:

  • Identiteit
  • Grenzeloos ondernemen
  • Buurtacademie
  • Mediamanagement.

Aan deze thema’s zijn verschillende projecten gekoppeld. Je gaat bij deze projecten leren de 21 century skills te gebruiken. Hieronder valt bijvoorbeeld samenwerken, communiceren en kritisch denken. (Zie voor meer informatie Welke vaardigheden komen aan bod?). Dit zijn vaardigheden die je voorbereiden op de bovenbouw en die je nodig hebt in het hoger onderwijs.

Doordat je bij MCO zo bezig bent met maatschappelijke thema’s krijg je ook veel normen en waarden mee. Je merkt wat de invloed is van sommige acties, bijvoorbeeld het Stopmotion project is erg actueel. De leerlingen maken bij dit project een kort stopmotion filmpje over de invloed van social media op je identiteit. Social media is natuurlijk erg belangrijk voor de doelgroep van MCO en hier leer je wat de gevolgen zijn van sommige (re)acties online.

Maar ook het nieuwe project in de 3e klas wat hoort bij buurtacademie is erg belangrijk. Je gaat je acht weken verdiepen in de Nederlandse politiek. Uiteraard mag je in de 3e klas nog lang niet stemmen, maar door er wel nu al mee bezig te zijn word je beter voorbereid op de dag dat je wel mag stemmen. Door de interesse aan te wakkeren word je meer gemotiveerd om te stemmen als je 18 bent. Je beseft hoe belangrijk het is om ook op deze manier deel te nemen aan de maatschappij.