Wat kan ik verwachten bij het vak O&O?

Belangrijke vraagstukken, waar echte opdrachtgevers echte oplossingen voor zoeken, dat is wat je doet bij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Oplossingen die een verschil kunnen maken voor heel veel mensen! Ben jij van nature nieuwsgierig? Hou je van wiskunde, natuurkunde en scheikunde?

Lijkt het je leuk om over zulke problemen na te denken? Dan is het Technasium zeker iets voor jou. Als je kiest voor het Technasium krijg je het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). De vaardigheden en competenties die je leert tijdens O&O-opdrachten, komen zeker van pas op de middelbare school, maar ook daarna tijdens je vervolgopleiding.

Het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O)
Het vak O&O bestaat uit lessen, workshops en vooral uit projecten. De projecten hoef je niet alleen te doen; je werkt samen met medeleerlingen in een team. Bij de projecten is altijd sprake van een echte opdrachtgever. Deze wil voor een (technisch) vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan. Bij de uitvoering van een project krijg je ondersteuning van je docent en een (bètatechnisch) professional.

De O&O-docent
Jouw docent is vooral een coach. Jij gaat samen met een aantal klasgenoten aan de slag met een opdracht. Hierbij moet je samenwerken, plannen en out-of-the-box-denken. De opdracht is vaak best ingewikkeld. Je docent zal je hierin goed begeleiden, daar is hij of zij namelijk speciaal voor opgeleid.

Technasiumwerkplaats
O&O volg je niet in een gewoon lokaal. Het Antoniuscollege heeft een moderne en goed uitgeruste werkplaats. Zie het als een designruimte, een lab en een atelier ineen. Met daarin alles wat je nodig hebt om samen te werken aan de projecten. We dagen je uit zelf (creatief) na te denken en te experimenteren. Onderzoek, ontwerp en maak!

Meesterproef
Net als de lessen, is het eindexamen van O&O niet standaard. Je doet namelijk een Meesterproef! Driekwart jaar werk jij, samen met klasgenoten, aan een onderzoeks- en ontwerpopdracht. Voor een echte opdrachtgever. Aan het einde presenteer je jullie eindresultaat niet alleen aan de opdrachtgever en je docent, maar ook aan je klasgenoten en je ouders.