Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute
Dipoma-uitreiking 2015
Brugklasfeest

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren.

 

Brugklassen

Het eerste jaar kom je in een havo-, havo/atheneum- of atheneum/ gymnasium-brugklas. Aan het einde van dat jaar bekijken we samen met jou of je havo, atheneum of gymnasium gaat doen. Best mogelijk trouwens dat je één of meer vakken op een hoger niveau doet. Dat kan bij persoonlijk onderwijs.

Jouw niveau

Wij kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les. Ben je bijvoorbeeld bijzonder snel bij wiskunde en minder goed in Engels, dan is het logisch dat je voor het ene vak minder en het andere meer lesuren hebt. Vanaf klas 4 heb je voor dit maatwerk zelfs keuzewerktijduren. Gaat het overal uitstekend, dan kun je naar een hoger niveau of je programma uitbreiden met extra vakken of activiteiten. Samen stellen we jouw persoonlijke programma samen.

TTO, Technasium of havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo/vwo Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo, atheneum, gymnasium Breed. Tijdens het eerste jaar krijg je veel verschillende vakken. Je kiest jouw MMM of misschien ga je ontdekken of het gymnasium iets voor jou is. En vanaf Kerst ben je een halve dag per week bezig met bijzondere wetenschappelijke projecten. waarin je zelf je rol kiest in het projectteam: ontwerper, technisch specialist, architect, journalist, tekenaar, bioloog of tv-presentator. Zo merk je wat je kunt, wat jij het liefste doet en wat het beste bij je past.

Vaardigheden

Je hebt allerlei vaardigheden nodig tijdens je schooltijd, op de universiteit of op het hbo en in je verdere leven. Tijdens de lessen en projecten leer je vaardigheden als onderzoeken, analytisch en creatief denken, samenwerken, presenteren, plannen, communiceren, concentreren en zelfstandig werken. Merken we dat je bepaalde vaardigheden meer moet oefenen, dan werken we daar speciaal aan in de les.

Jouw leerroute

Op je persoonlijke leerroute staan lessen op jouw niveau, projecten waar jij interesse in hebt en het MMM-programma dat je zelf kiest. Wil je meer en kun je meer dan kies je uit onze extra’s: Cambridge Engels, Theaterklas, Chinees, kunst maken, Delf, Goethe, Pre University, sport. Er is heel veel mogelijk op het Antonius.

 

 

lees meer
Examenresultaten van 2016: 94,4.% geslaagd op vwo en 94,4% op havo

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt.

Kennismakingsmiddag en Doedag

Al voor de zomer ontmoet je je klasgenoten, je tutor en leerlingmentoren (leerlingen uit klas 4). Na de zomer start je met een Doedag en komt je familie op school voor jullie toneeloptreden. Je gaat ook op brugklaskamp. Zo wen je snel aan je nieuwe school.
 

Je tutor

Je hele schoolperiode heb je een tutor. Die begeleidt je klas en jou persoonlijk: bij het leren leren, het samenstellen van je persoonlijke leerroute en het maken van keuzes. Al heel snel hebben jullie je eerste gesprek: wat vind je leuk, wat is moeilijk, aan welke vaardigheden moet je nog werken, welke uitdaging of begeleiding heb je nodig en waar ben je trots op: wat zijn voor jou magische momenten! Je ouders zijn daarbij. Want zij kennen je het beste. Minstens drie keer per jaar nodigen we ze uit. En ze kunnen natuurlijk altijd zelf contact opnemen met je tutor.
 

Intensieve begeleiding

Vind je sommige vakken moeilijk, heb je moeite met sommige vaardigheden, dan gaan we je intensiever begeleiden. Loop je juist voor dan zoeken we samen naar meer uitdaging voor jou.


Huiswerk

Geen fijne plek om te leren thuis? Na school kun je terecht in het open leercentrum (OLC). In onze school is ook een (betaald) huiswerkinstituut actief. Daarvoor moet je jezelf apart aanmelden.
 

Tutorklas

Dreig je achter te raken? Heb je intensievere begeleiding nodig dan je in de les kunt krijgen? Kun je hulp gebruiken bij het lezen van langere teksten of bijvoorbeeld het organiseren van je huiswerk? In de bovenbouw krijg je dan een plaatsje in de tutorklas. Je werkt in een kleine groep met je tutor/docent.
 

Gespecialiseerde begeleiding

Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld, faalangst, dyslexie of dyscalculie of AD(H)D hebt, lijdt aan astma of diabetes. Onze docenten houden daar rekening mee. Heb je een diagnose, dan krijg je een zorgpas met daarop alle afspraken met jou en je ouders over je begeleiding. Zo nodig krijg je – in overleg – hulp van deskundigen binnen of buiten de school.

lees meer
Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

TTO - Technasium - havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jouw past: Technasium of havo/vwo Breed.

 

TTO

Engels wordt steeds belangrijker als internationale wereldtaal. Politici, wetenschappers, ondernemers, studenten, reizigers gebruiken het Engels om met elkaar te communiceren. Studieboeken en colleges op universiteit en hbo zijn vaak in het Engels. En wil je een tijdje studeren in het buitenland dan moet je in het Engels kunnen dromen. Dat leer je op het TTO. Je kunt TTO doen op havo, atheneum en gymasium.

Vakken
Vanaf dag één tot en met klas 3 is meer dan de helft van de vakken, zoals science, history, geography en arts, in het Engels. Daar wen je heel snel aan. Wiskunde en Nederlands volg je in het Nederlands. Duits en Frans in de voertaal. Op havo haal je je Cambridge certificate voor Engels. Op vwo het wereldwijd erkende International Baccalaureate (IB)-certificate. Examen doe je gewoon in het Nederlands. Op vwo doe je ook mee aan het Pre University Programme: Global Perspectives and Research (GPR). Aan de hand van echte wereldproblemen leer je analytisch en kritisch te denken. Dat geeft je een enorme voorsprong op de universiteit straks! In Nederland en in het buitenland.

Extra activiteiten
Zit je op het TTO dan ga je in klas 4 of 5 op uitwisseling, email je met leeftijd-genoten wereldwijd, doe je mee met taaldorp, het Engelse theater van Phileas Fogg, the Cricket Challenge of de Junior speaking contest en ga je op uitwisseling naar andere Europese scholen.

Technasium

In klas 1 werk je net als al je klasgenoten een halve dag per week aan een project. Je projectteam is dan nog heel divers. Jij bent waarschijnlijk architect, milieukundig adviseur, ingenieur of doet iets anders waar techniek en technologie bij komen kijken. Je collega’s zijn voorlichter, gemeenteraadslid, journalist of psycholoog. Samen probeer je een echt probleem op te lossen.

O&O
Zie jij techniek en technologie helemaal zitten, dan kies je na klas 1 voor het Technasium. Tijdens de Onderzoek & Ontwerp (O&O) projecten ben je veel actief en praktisch bezig in de werkplaats, neem je kijkjes in de praktijk en zoek je met de echte opdrachtgever en je projectteam naar oplossingen voor kleine en grote problemen. Wat vind je bijvoorbeeld van een zeeaquarium voor kwallen, een vervoerbare cleanroom voor chips en een brandvrije woning voor senioren? Je kunt je hele schooltijd op het Antonius O&O doen, tot en met je eindexamen.

Vaardigheden
Je doet niet alleen veel kennis op, je leert ook heel veel vaardigheden die je in de toekomst nog vaak nodig hebt, zoals plannen, organiseren, creatief met situaties omgaan en doorzetten. Een van de belangrijkste vaardigheden die je leert is samenwerken: met je collega’s en je klanten.

Havo/vwo Breed

Havo, atheneum of gymnasium doen en tegelijk veel uitproberen, ontdekken en meemaken. Dat kan op het Antonius. Je doet 'gewoon' havo of vwo en daarnaast kies je uit MMM (Meer Magische Momenten). Je leert misschien Chinees, gaat On Stage, sport, maakt en samplet muziek... Op het Antonius heb je brede keuzemogelijkheden om jouw persoonlijke programma samen te stellen, in en buiten de lessen. Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

  

lees meer
Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de Theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.

Dit kun je kiezen:

 • SPORT & MOVE
  Bij deze MMM ga je natuurlijk veel sporten en bewegen. Je ontmoet enthousiaste sporters die je tijdens 'clinics' vertellen wat de fijne kneepjes zijn van hun sport. Je organiseert sportactiviteiten en je leert hoe belangrijk bewegen is voor je gezondheid.
   
 • MUSIC & SAMPLING
  Maak een reis door muziek en geluid en ontdek wat jij leuk vindt. Neem je stem op met een microfoon, speel gitaar en drums. En maak je eigen dance-track met zelf opgenomen samples.
   
 • ART & DESIGN
  Deze MMM neemt je mee naar de wereld van de kunst. Je gaat aan de gang met houtskool, linosnede, piepschuim, hout en verf. Je tekent, schildert, ontwerpt, snijdt en zaagt en ontdekt wat jouw creatieve talenten zijn.
   
 • MEDIA & GAMES
  Een website bouwen met een (online)programma of Windows Kladblok en zelf programmeren. Leren werken met 3D printers zoals Witbox en de Ultimaker en de mogelijkheden ontdekken van Raspberry Pi...
  Bij Media & Games word je digitaal slim.
   
 • ON STAGE
  Bij On Stage maak je kennis met het theater en alles wat daarbij hoort. Je gaat toneelspelen, dansen, bewegen en zingen en ontdekt hoe belangrijk licht, geluid en vormgeving zijn. We werken samen aan een minivoorstelling in ons dramalokaal mét publiek. Dak kun je laten zien wat jouw talent is.
   
 • PRE GYMNASIUM
  Ontdek hoe de klassieken nog overal zichtbaar zijn: in onze taal, gebouwen, literatuur, filosofie, wetenschap, architectuur, politiek, toneel en kunst. Bij Pre Gymnasium maak je kennis met mythes en verhalen en leer je spelenderwijs de taal van de oude Grieken en Romeinen kennen. Zo merk je vanzelf of het iets voor jou is om gymnasium te doen vanaf klas 2.
   
 • SKILLS & PERSONAL DEVELOPMENT
  Maak een vliegende start op je school! Plannen, organiseren, bouwen aan je zelfvertrouwen en weerbaarheid, ontdekken waar jij goed in bent... Deze MMM is echt iets voor jou als je sterk in je schoenen wilt komen te staan. En reken maar dat je hier je hele verdere schoolcarrière plezier van zult hebben.

 

Dag van de kunsten

Ieder jaar organiseren we samen een Dag van de Kunsten, een grote expositie, een muziekfestival en natuurlijk de schoolfeesten. Dan kan jij je talenten laten zien, op of achter het podium.

lees meer
MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week.

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt en afhankelijk van wat jij kunt en wilt. Je gaat bijvoorbeeld:

 • minder uren volgen voor het ene vak en meer voor een ander vak,
 • extra vakken doen,
 • Grieks en Latijn of Chinees erbij nemen,
 • meedoen aan wiskundecompetities,
 • twee leerjaren tegelijk doen,
 • vakken in een hogere klas meedraaien,
 • deelnemen aan Pre University of Junior Med,
 • internationale examens doen (Delf, Cambridge, Goethe),
 • en wil je graag werken aan bijvoorbeeld gamedesign, sterrenkunde of historisch onderzoek, dan zoeken wij een manier om jou op weg te helpen.
lees meer
De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. In ‘lees meer’ vertellen we hoe we dat doen.

In alle lessen
Nadenken, onderzoeken, informatie verzamelen, creatief oplossingen bedenken, discussiëren over problemen als racisme en duurzaamheid, praten over robots, digitalisering, de rol van Europa… In elke les en bij elk vak leren we je om nieuwsgierig te zijn en met een open, kritische mind om je heen te kijken. Zo blijf je leren.

Internationale gasten
Regelmatig nodigen we interessante sprekers uit om een college te geven in hun eigen taal.

Levensbeschouwing/filosofie
Overal op de wereld zijn mensen op zoek zijn naar een zinvol leven. Hoe meer je weet van de opvattingen van andere mensen, hoe beter je ze kunt begrijpen. Daarover filosoferen we bij levensbeschouwing.

Engels, Frans, Duits op hoog niveau
Ons TTO-programma laat zien hoe internationaal we bezig zijn op school en hoe belangrijk we het vinden dat je goed Engels leert. Ook als je kiest voor Technasium of havo/vwo Breed kun je je Cambridge certificate halen. Of Delf bij Frans en Goethe bij Duits. Al deze programma’s tillen je talenkennis op een heel hoog niveau.

Chinees
China speelt een grote rol op het wereldtoneel. Daarom kun je vanaf klas 2 kennismaken met de Chinese taal en cultuur. Kijk op www.antoniuscollegegouda.nl voor de voorwaarden.

Uitwisselingen en reizen
Met je klas ga je naar het buitenland, op studiereis en/of uitwisseling. Je komt in een gastgezin, spreekt een vreemde taal en leert over andere culturen.

E-twinning
Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa. Je leert leeftijdsgenoten in andere landen kennen, we wisselen ideeën uit en werken samen aan projecten.

Projecten met echte opdrachtgevers
Bij veel projecten werken we met echte opdrachtgevers. Je gaat dan op zoek naar een oplossing voor problemen in de echte wereld. Je moet creatief nadenken, onderzoeken en samenwerken. Hoe je toekomst ook zal zijn. Deze vaardigheden kun je altijd gebruiken.

Een tien voor Europa
Voel jij wel wat voor een diplomatieke of andere internationale carrière? Als officiële Junior European Parliament Ambassador op het Antonius ben jij alvast op de goede weg. Je wordt wegwijs in Europa en organiseert activiteiten voor je medeleerlingen.

 

lees meer
Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa
16-03 Dag van de Kunsten en dag van Europa
18-01 Open Dag impressie