Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren. Lees meer

 

We kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les.

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt. Lees meer

Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

TTO - Technasium - havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo/vwo Breed. Lees meer

Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.Lees meer

MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week. Lees meer

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. Lees meer

Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa

Tweetalig Onderwijs havo/vwo: are you up for the challenge?

Onze maatschappij wordt steeds internationaler, en daardoor wordt er steeds vaker van ons verwacht dat we op hoog niveau Engels spreken. Dit begint al op de hogeschool of universiteit, waar materialen en colleges al regelmatig in het Engels zijn, en waar in het buitenland studeren steeds normaler wordt.

Het kiezen van tweetalig onderwijs (TTO) kan je een belangrijke voorsprong geven. Niet alleen leer je beter en vloeiender Engels, maar je voelt je comfortabeler bij het voeren van gesprekken en het geven van presentaties in het Engels. Er ligt binnen het TTO ook een extra accent op internationalisering, zo krijg je bijvoorbeeld de kans om op uitwisselingen te gaan, waarbij je kennismaakt met andere Europese culturen. Dit helpt je ook om kritisch te leren denken, wat de overstap naar de hogeschool of universiteit makkelijker maakt.

Durf je de extra uitdaging aan om vanaf dag één van je middelbare school met je klasgenoten vakken in het Engels te volgen? Kies dan voor TTO!

Wat kun je in klas 1 t/m 3 verwachten als je TTO kiest?

Klas 1 t/m 3

Als je kiest voor TTO, krijg je meer dan de helft van je lestijd in het Engels. Alleen wiskunde, Nederlands en de andere moderne vreemde talen (Frans, Duits en eventueel Latijn en Grieks) krijg je niet in het Engels. Dit is het grote verschil met scholen waar je alleen kan kiezen voor versterkt Engels, daar krijg je alleen een of twee extra uren Engelse les. Bovendien krijg je als TTO-leerling op het Antoniuscollege Gouda twee extra vakken: bilingual attitude (bia) in de brugklas, waar je vooral extra oefent met spreekvaardigheid, en European and international orientation (eio) in klas 2 en 3, waar je vooral kennismaakt met hoe mensen uit andere landen denken en werken.

Dat is natuurlijk ontzettend wennen in de brugklas, maar dat geldt voor iedereen! Je leraren praten Engels tegen je, je werkt met Engelse leer- en werkboeken, en samen met je klasgenoten werk je toe naar steeds meer en beter Engels praten en schrijven. Juist omdat je het zo veel doet leer je het heel snel, en na de herfstvakantie weet je niet beter.

Al je leraren spreken goed Engels, en hebben hier een diploma voor moeten halen (Cambridge Advanced of Proficiency). Sommige van hen zijn zelfs native speaker, wat betekent dat ze zijn opgegroeid in een land waar Engels gesproken wordt. Naast dat ze goed Engels spreken, hebben je docenten ook geleerd om je behalve hun eigen vak ook te helpen beter te worden in Engels (dit heet Content and Language Integrated Learning of CLIL). Want je ziet je docent Engels maar een paar uur per week, maar je spreekt meer dan de helft van de tijd Engels.

Behalve dat je veel Engels praat met je leraren en je klasgenoten, doe je ook mee aan allerlei activiteiten buiten de lessen waarmee je je Engels verbetert. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Je gaat in de eerste klas naar Engeland, waarbij je overnacht in een gastgezin en onder andere een bezoek brengt aan een school.
  • In de tweede klas ga je met je klas op uitwisseling naar bijvoorbeeld Denemarken of Spanje, waarbij je vijf dagen logeert bij en meeloopt met een leerling uit dat land. Zij komen ook vijf dagen naar Nederland om met jou mee te lopen.
  • In de derde klas organiseren we op school bijvoorbeeld een project waarin The Great War (de Eerste Wereldoorlog) centraal staat. Hierbij hoort ook een korte reis naar Ieper en een bezoek van het Phileas Fogg Theatre Company die je hands-on laten kennismaken met hoe het er in 1914-1918 aan toeging in delen van Europa.
  • In de tweede en derde klas krijg je de kans om mee te doen aan de Junior Speaking Contest; je schrijft en geeft een speech (een soort korte spreekbeurt) over een onderwerp en per leerjaar gaat één leerling door naar de regionale rondes.
  • Naast deze activiteiten kijken we elk jaar opnieuw welke andere TTO-activiteiten in het programma passen. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van een cricket challenge.

Na de derde klas krijg je een officieel Junior-TTO-certificaat en doe je een Cambridge First-examen, waarmee je bewijst dat je op dat moment al beter bent in Engels dan iemand die in 5 havo zit (ERK: B2-niveau).

 

terug naar boven

Wat kun je in klas 4 t/m 6 verwachten als je TTO kiest?

Klas 4 t/m eindexamen (bovenbouw)

De situatie nu

Leerlingen in klas 4 tot en met het eindexamen volgen op dit moment officieel geen TTO meer, het Antoniuscollege Gouda is namelijk nog een junior TTO-school. Ons programma voor de bovenbouw lijkt echter wel al een beetje op het programma van senior TTO-scholen. Onder het kopje “Senior TTO-school?” kan je lezen wat er zou veranderen op het moment dat het Antoniuscollege Gouda een senior TTO-school zou worden, maar laten we eerst kijken wat we nu al aanbieden.

Havo

Op de havo volg je in klas 4 en 5 Engels op Cambridge Advanced-niveau, en dit sluit je in de vijfde klas af met het Cambridge Advanced-examen. Daarmee laat je zien dat jouw Engels beter is dan dat van de gemiddelde 6 vwo-leerling (ERK: C1-niveau). Met dit diploma op zak kan je ook veel makkelijker in het buitenland gaan studeren.

Daarnaast ga je op reis naar Oxford en/of Cambridge, waarbij je onder andere een universiteit bezoekt. Je kan ook een buitenlandse stage doen. Je moet hiervoor wel alles zelf regelen, maar je kan hier een week vrij voor krijgen van school.

Vwo

Op het vwo volg je in klas 4 Engels op Cambridge Advanced-niveau, en je sluit dit datzelfde jaar af met het Cambridge Advanced-examen. Daarna ga je in klas 5 en 6 voor Engels verder met het International Baccalaureate (IB)-programma English Language and Literature A. Dit programma is ontworpen voor leerlingen voor wie Engels de moedertaal is, en hierin word je uitgedaagd om verder boven jezelf uit te stijgen. Het is een officiële pre-universitaire opleiding waarin je dingen leert die je nodig hebt voor de universiteit: op hoog niveau essays (een soort opstellen) schrijven, echt kritisch kijken naar de teksten die je leest en het houden van presentaties. Met dit diploma op zak, hoef je vaak geen toelatingstoets meer te doen voor opleidingen in het buitenland, en heb je een streepje voor als er geloot moet worden of als je een buitenlandse stage wil gaan doen na je middelbare school.

Naast het IB-programma volg je ook het pre-universitaire vak Cambridge Global Perspectives and Independent Research (GPR). Dit vak volg je in plaats van het vak maatschappijleer, en dit gaat dieper in op grote wereldproblemen en helpt je, net als het IB-programma, om goed voorbereid naar de universiteit te gaan. Je leert onder andere kritisch denken, hoe je een goed onderzoek opzet en hoe je goed verslag doet van dat onderzoek. Als je ervoor kiest om voor dit vak een Independent Research Report te schrijven, telt dit ook meteen als je profielwerkstuk.

Tot slot ga je op reis naar Oxford en/of Cambridge, waarbij je onder andere een universiteit bezoekt.

Je mag ook een buitenlandse stage doen. Je moet hiervoor wel alles zelf regelen, maar je kan hier een week vrij voor krijgen van school.

Senior TTO-school?

In 2020-2021 gaan we onderzoeken wat er nodig is om als Antoniuscollege Gouda de stap te zetten om senior vwo-TTO-school te worden, en onze ambitie is om in schooljaar 2021-2022 te starten met de eerste senior TTO-klas in de brugklas.

Wat mensen vaak denken is dat als je doorgaat met TTO tot en met je eindexamen, dat je dan ook in het Engels examen mag doen. Dit klopt niet: in Nederland moet iedereen in het Nederlands eindexamen doen. Vakken als geschiedenis, biologie en scheikunde worden in de bovenbouw dus in het Nederlands gegeven.

Wel zijn er een aantal vakken en onderdelen waarin je geen centraal eindexamen doet maar die je wel in de bovenbouw afsluit, zoals maatschappijleer, culturele en kunstzinnige vorming (ckv) en lichamelijke opvoeding. Op senior TTO-scholen worden deze vakken wel in het Engels aangeboden, en ook schrijven en presenteren TTO-leerlingen hun profielwerkstuk in het Engels.

terug naar boven

Wat moet je doen om met TTO te mogen starten?

Naast de “normale” eisen om naar havo of vwo te mogen (je basisschooladvies en de score voor je eindtoets), willen we voordat we je laten starten met TTO graag een intakegesprek met je voeren. In dit gesprek vertel je iets over jezelf in het Engels, waarmee je alvast bewijs levert dat je bilingual attitude (je bereidheid om Engels te praten) in orde is. Daarnaast vraagt de leraar waarmee je dit gesprek voert je ook waarom je TTO wil gaan volgen, en of je goed nagedacht hebt over alles wat erbij komt kijken.

Om toegelaten te worden tot het TTO is het niet belangrijk dat je al heel goed of perfect Engels spreekt, dat leren wij je. Wat wel belangrijk is, is dat je laat zien dat je gemotiveerd bent om Engels te praten zelfs als je niet precies weet hoe je iets moet zeggen, dat je een doorzetter bent, en dat je bereid bent om hard te werken.

Wil je nou voordat je je aanmeldt alvast een beetje proeven hoe het is om op het TTO te zitten, raden we je van harte aan om de TTO-informatieavond te bezoeken, de masterclasses te volgen of een paar uur mee te lopen met een TTO-klas. Je kan voor vragen en meer informatie ook contact opnemen met TTO-coördinator mevrouw Goff: m.goff@carmelcollegegouda.nl.

terug naar boven

Kwaliteitswaarborging en kosten

De kwaliteit van de tweetalige opleiding wordt getoetst door het Europees Platform / Nuffic, die de standaard opstelt waar alle TTO-scholen aan moeten voldoen en ook regelmatig visitaties uitvoeren om de kwaliteit van docenten, lessen en curriculum te waarborgen.

Om de kwaliteit van het tweetalige programma te kunnen waarborgen, worden er ook meer kosten gemaakt. Denk hierbij niet alleen aan de TTO-activiteiten en de uitwisselingen, maar ook aan de kosten van de extra uren Engels die TTO-leerlingen krijgen, de Cambridge- en IB-examens, de bij- en nascholing van docenten en het ontwikkelen van passend lesmateriaal. Een deel van deze extra kosten worden door school gedragen, maar daarnaast wordt aan ouders/verzorgers een jaarlijkse TTO-bijdrage gevraagd. Deze bedraagt in de onderbouw € 450, en in de bovenbouw voor havo € 325 en voor vwo € 415. Daarnaast is de aanschaf van een laptop of iPad verplicht.

* De kosten voor TTO mogen geen belemmering vormen om uw kind op onze school aan te melden, indien dit het geval is, kunt u contact opnemen met de financiële afdministratie, mw. S. van der Stok s.vanderstok@carmelcollegegouda.nl. Tevens vindt u meer informatie over tegemoetkoming in de schoolkosten op: www.antoniuscollegegouda.nl/Praktische-info/financien.  

terug naar boven
Folder Tweetalig Onderwijs
GPR informatie voor keuze bovenbouw
GPR voorlichting ouders
IB presentatie bovenbouw TTO
Syllabus GPR 2020-2021
Terms and Conditions for taking exams
TTO bijdrage
Verklaring van afkortingen
Exchange Riga