Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren. Lees meer

 

We kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les.

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt. Lees meer

Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

TTO - Technasium - havo/vwo Breed

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo/vwo Breed. Lees meer

Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.Lees meer

MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week. Lees meer

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. Lees meer

Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa

Eindexamenreis Berlijn: tussen barok en barak

Met examenleerlingen havo en vwo een rondgang willen maken langs plekken die het epicentrum van de woelige twintigste-eeuwse Europese geschiedenis vormden. Waar kom je dan terecht? Juist, in Berlijn. De hele onderneming begint ermee dat je met pakweg zestig leerlingen bij het ochtendkrieken afspreekt op een desolaat parkeerterrein bij een bekende sporthal in Gouda. Een ronkende touringcar met op beide flanken een reusachtige afbeelding van een aandoenlijke toekan staat klaar. Je stapt slaapdronken de bus in. Een traag ontdooiende chauffeur zet je na acht uur rijden en een bliksembezoek aan BRD/DDR-grensovergang Marienborg af voor de ingang van een ietwat troosteloos gebouw: het City Hostel in de Glinkastraβe.

Rijksdag

Uitstappen en dan – bijkomen van de busreis? Daar is geen sprake van. Na het inchecken wacht avondlijk Berlijn. Een wandelroute langs de Gendarmenplatz voert naar de majestueuze Rijksdag – granieten getuige van een bewogen geschiedenis waarin het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek, het Derde Rijk en de DDR-heilstaat elkaar opvolgden. Het massieve Reichstagsgebäude is eerbiedvol verrijkt met een hypermoderne, glazen koepel die je zou kunnen opvatten als een architectonische verwijzing naar de transparantie van de democratische macht. Een hellende spiraalweg leidt naar het hoogste punt. Wat je ziet is verlichte, hippe hoogbouw rondom de Postdamerplatz en de Fernsehturm, de Berliner Dom en de socialistische stedenbouw van Oost.

Berlin biking

Woensdagochtend: er is keuze uit vier musea die alle vanuit een eigen invalshoek de bewogen twintigste eeuw doen herleven: het Deutsches Historisches Museum, het Jüdisches Museum, het DDR-museum en het Tränenpalast. 's Middags: biken door Berlijn. Over asfalt, kasseien en langs beton flitsen het verleden en heden nogmaals aan ons voorbij. Tijdens de fietsroute geven kundige en geestdriftige rondleiders aan kleine groepjes leerlingen tekst en uitleg over de Berlijnse muur; zij vertellen honderduit over de totstandkoming en de afbraak van dit tamelijk krankzinnige bouwwerk. 

Barok en barak

Donderdag – hoe contrastrijk kan een dag zijn? Het begint met een bezoek aan de overweldigende Berliner Dom. We laten de barokke praal op ons inwerken en we bestijgen alweer een koepel met alweer een fraai uitzicht, nu op de historische binnenstad. En dan: het is alsof de elementen begrijpen wat onze volgende bestemming is. Een gure wind steekt op. Plaats delict: voormalig concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, even ten noorden van Berlijn. Sachsenhausen is het eerste werkkamp dat op de tekentafel ontworpen is, horen we, maar op de kasseien van de omliggende straten en de daken van de nabijgelegen huizen moet ook het roet uit de schoorstenen neergedaald zijn. Het bezoek drukt onze stemming, maar tilt het bewustzijn naar een hoger plan. Over de bedoelingen van het kamp kon geen misverstand bestaan, leren we. Reusachtige grindbakken markeren de voormalige barakken, die weloverwogen gepositioneerd waren in een panopticum dat begrensd is door een driehoekige muur met prikkeldraad en wachttorens. "De enige weg naar de vrijheid was die door de schoorsteen", deelt de rondleider mee. Sachsenhausen hakt erin. Terug in Berlijn zoeken we verstrooiing. De Potsdamerplatz en het Sony Centre bieden ons food en film. 

Stasi

Vóór de terugreis naar Gouda staat ons nog één bezoek te wachten: dat aan de voormalige Stasigevangenis Hohenschönhausen. De wandeling door huiveringwekkende gangen maakt indruk. De gidsen leggen uit met welke nauwgezette methoden de Staatssicherheitsdienst van de DDR in deze geheime gevangenis beschuldigingen fabriceerde, bekentenissen afdwong en persoonlijkheden onherstelbaar vernielde. De rondleiders tonen de ‘route’ die gedetineerden aflegden langs geluiddichte isoleercellen en streng ingerichte verhoorkamers met geduldige ondervragers. Buiten staat onze bus met de toekan. Met een karrenvracht aan indrukken en een tekort aan slaap keren we huiswaarts. Zeker – het was een heftige en verrijkende reis, maar wat hebben ook vreselijk genoten.