Jouw magische mix

Op het Antonius doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium): in het Nederlands, of in het Engels op ons TTO (Tweetalig onderwijs). Houd je van techniek, onderzoeken en ontwerpen dan kies je voor het Technasium. Wil je veel uitproberen, ontdekken en meemaken dan ga je voor Breed. Je doet ‘gewoon’ havo of vwo, maar verdiept je misschien in de Chinese taal en cultuur, sport, gaat On Stage, strijdt voor een schone wereld, discussieert, doet extra Frans of Duits, maakt en samplet muziek… Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute, die magische mix van leren, uitgedaagd worden, begeleiding krijgen, talenten en vaardigheden ontwikkelen die precies bij jou past.

Jij en je tutor bouwen samen aan jouw persoonlijke leerroute

Persoonlijk onderwijs

Je bent ongeveer even oud als je klasgenoten. Maar hoe jij leert, wat je extra nodig hebt en waar je belangstelling ligt, dat kan allemaal heel verschillend zijn. Daarom kies je een programma dat bij je past, werken we op verschillende niveaus – zelfs binnen één les – en kun je versnellen, verbreden en verdiepen. Op veel manieren. Lees meer

 

We kijken heel goed naar wat je kunt, waar je intensievere uitleg of oefening nodig hebt en of je meer uitdaging kunt gebruiken in of buiten de les.

Individuele begeleiding

Bij persoonlijk onderwijs hoort persoonlijke aandacht en begeleiding. Die krijg je, afgestemd op wat jij nodig hebt. Lees meer

Als je het nodig hebt, krijg je extra lessen in rekenen en taal

Onze leerroutes

Op het Antonius kies je voor Tweetalig Onderwijs (TTO), Technasium of havo / vwo (atheneum of gymnasium) Breed. Kies je voor TTO, dan start je meteen in het eerste jaar met lessen in het Engels. Wil je lessen in het Nederlands, dan beslis je pas na een jaar wat écht bij jou past: Technasium of havo/vwo Breed. Lees meer

Doe je TTO of Technasium? Net als iedereen doe je MMM, kun je naar de theaterklas, dansen, sporten, Chinees leren en nog veel meer.

MMM (cultuur- en talentprogramma)

Nog Meer Magische Momenten beleef je bij MMM. Twee keer per week staat dit keuzeprogramma op je rooster. Zo kun je cultureel, creatief of sportief bezig zijn met wat jij leuk vindt. Wil je eens iets anders proberen? Je mag elk half jaar wisselen. Het gehele aanbod bekijk je in 'Lees meer'.

Theaterklas, Schoolband, Spot en sport… MMM is erg leuk. En misschien wil jij meer doen, ook na school! Dat kan op het Antonius. Want we zijn enorm actief op sportief en cultureel gebied. De meeste activiteiten worden professioneel begeleid en bij de Theaterklas werk je altijd aan een bijzondere voorstelling.Lees meer

MMM 2 keer per week voor iedereen!

Coaching (hoog)begaafden

Meer of hoogbegaafd kun je zijn op alle niveaus. We zien het snel als je meer aankunt dan de ‘gewone’ lesstof of misschien onderpresteert. Met jou en je ouders ontwerpen we je individuele leerroute. Onze speciale hoogbegaafdencoach begeleidt, steunt en stimuleert je, zo nodig elke week. Lees meer

De mogelijkheden voor jouw route zijn bijna onbeperkt.

De wereld in en om de klas

Wat ooit ver leek is nu dichtbij. Wat eens waar was, is alweer achterhaald. Jouw toekomst ligt in een onbekende wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Daar bereiden we je heel goed op voor. Lees meer

Via e-twinning houd je contact met scholen in Europa

Terugblik Nederlandse Filosofie Olympiade

Vorig weekend hebben Yndi, Anna-Luna en Tobias uit de 5e klas deelgenomen aan de 10e editie van de Nederlandse Filosofie Olympiade: "We vertrokken vrijdagmiddag samen met de begeleiders, de docenten Filosofie Jori Jansen en Ward Kint (tevens docent GPR) naar het landgoed van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

In deze schone historische setting kwamen bijna 100 Filosofie-leerlingen van meer dan 30 scholen uit Nederland bij elkaar voor de Nederlandse Filosofie Olympiade, om uit te maken wie er vanuit Nederland zou worden afgevaardigd naar de Internationale Filosofie Olympiade in Lissabon later dit jaar".

De spelen stonden in het teken van het thema Democracy and Diversity en werden ondersteund door het departement Filosofie van de Universiteit van Amsterdam. 

De Olympiade werd geopend met een warm welkomstwoord door prof. dr. Van Ruler van de Erasmus Universiteit Rotterdam, en na een heerlijke gezamenlijke maaltijd, kregen de leerlingen eerst een lezing voorgeschoteld door de voormalige denker des vaderlands Daan Roovers. Zij richtte zich op de triade ‘publieke opinie’ – ‘democratie’ – ‘diversiteit’ en onderscheidde onder meer verschillende strategieën als consensus, dissensus en ophef die in de publieke sfeer worden toegepast. Na de lezing werden er door de aanwezigen vragen gesteld en gediscussieerd over verschillende aspecten van dit thema. Hierbij werd sterk de actualiteit van de opgave om om te gaan met het opkomende fascisme door de leerlingen ingebracht, waardoor het thema ook aan relevantie en gewicht won.
De leerlingen ontvingen ook instructies voor de opgave om een essay te schrijven, en inzicht in het verdere programma met workshops op zaterdag. Daarna trokken zij zich terug op hun hotelkamer, of mengden zich in de lobby met leerlingen van andere scholen, terwijl de docenten met elkaar verder doorspraken over het thema.
Op zaterdagochtend konden de docenten in de ochtend verschillende workshops rondom het thema volgen, terwijl de leerlingen in de grote Frederik van Eeden zaal bedachten welke van de citaten ze zouden gebruiken voor hun essay, dat in slechts 3 uur tijd en in het Engels moest worden geschreven.

Na de lunch was er een omkering en konden de leerlingen ontspannen kiezen uit een diversiteit van workshops, en moesten de docenten aan de slag met de beoordeling van de geanonimiseerde essays volgens de bekende rubrics die ook op het Antoniuscollege worden gebruikt vanuit Filosofie bij de diverse essay-opdrachten die in ons curriculum waren opgenomen. De kwaliteit van de beoordeelde werken liep zeer uiteen.
Twee van onze studenten hadden gekozen voor het citaat van de beroemde filosoof Kant, die betrekking had op zijn ingewikkelde kenleer, waarmee Kant beargumenteert dat de wereld als zodanig, zoals deze op zichzelf is, voor ons onkenbaar is, aangezien deze altijd al bemiddeld wordt door ons waarnemingsvermogen en de interpretatie via ons verstand. Het andere gekozen citaat had betrekking op de verhouding tussen man en vrouw en was genomen uit het werk van de contemporaine filosofe Kate Manne.

Na deze middag nakijken en workshops werd de Olympiade tenslotte afgesloten met de uitreiking van de medailles en lofredes. Helaas waren de afgevaardigden van het Antoniuscollege niet in de prijzen gevallen, maar hebben zij, net als de docenten, toch genoten van de deelname. Zij gingen niet alleen met een certificaat weg, maar verrijkt met de olympische geest vanuit een filosofisch perspectief, en een unieke ervaring rijker.