havo vwo gymnasium

Op het Antoniuscollege doe je havo of vwo (atheneum of gymnasium).

havo
Havo is de afkorting van ‘hoger algemeen voortgezet onderwijs’ en duurt in totaal 5 jaar. Dit niveau bereidt je voor op een vervolgopleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

In de eerste drie jaren krijg je les in een breed scala aan vakken. Deze drie jaren behoren tot de onderbouw. Zo bouw je algemene basiskennis op over verschillende onderwerpen. In de vierde klas kies je een zogenaamd profiel.

Er is keuze uit vier profielen: natuur & techniek (nt), natuur & gezondheid (ng), economie & maatschappij (em) en cultuur & maatschappij (cm). Elk profiel heeft zijn eigen vaste, verplichte vakken. Ook zijn er enkele keuzevakken. Naast de profielvakken volg je ook een paar algemene, vaste vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. 

Je kunt terecht op de havo met een mavo/havo- of havo-advies. 

vwo
Vwo staat voor ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. Dit is het hoogst haalbare niveau in Nederland. Als je het vwo afrondt met een diploma, kun je doorstromen naar het academisch onderwijs, oftewel de universiteit. Maar uiteraard heb je ook vrije toegang tot het hbo. Het vwo duurt 6 jaar.

Qua onder- en bovenbouw komt het in grote lijnen overeen met de havo. De eerste drie jaar bestaan uit basiskennis over verschillende onderwerpen. In de bovenbouw kies je eveneens uit de vier profielen: natuur & techniek (nt), natuur & gezondheid (ng), economie & maatschappij (em) en cultuur & maatschappij (cm).

Het verschil is alleen dat het vwo twee verschillende leerwegen kent: atheneum en gymnasium. Het verschil tussen het atheneum en gymnasium is voornamelijk de twee extra talen die je bij het gymnasium als extra vak krijgt: Grieks en Latijn.

Je kunt terecht op het vwo met een havo/vwo- of vwo-advies.

gymnasium
Zoals hierboven beschreven is gymnasium hetzelfde als vwo, uitgebreid met Grieks en Latijn. Je kunt terecht op het gymnasium met een vwo of vwo+ advies. Je kiest in de brugklas de MMM gymnasium en kiest aan het eind van de brugklas voor het gymnasium. Dit volg je tot en met je eindexamen. 

Meer lezen over het gymnasium op het Antoniuscollege.

Zit je in groep 8? Wij helpen je graag op weg!

Kiezen voor een nieuwe school is een belangrijke keuze waar je goed over wilt nadenken. Daarbij willen wij je graag helpen. Lees snel verder en ontdek waarom het Antoniuscollege vast ook bij jou past!

Activiteiten voor groep 7 & 8 Bekijk onze brochure