Erasmus+

Sinds 20 januari 2023 heeft het Antoniuscollege een officiële Erasmus Accreditatie. Daar zijn we heel blij mee! Het is een erkenning voor onze internationale activiteiten en samenwerkingsprojecten. Het laat zien dat we duidelijke en toekomstbestendige plannen hebben voor internationalisering. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen en personeel internationale ervaringen opdoen.

Met de accreditatie kunnen we hiervoor tot 2027 eenvoudiger subsidie aanvragen. De komende jaren willen we daarmee verder aan de slag!

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Het programma biedt mensen van alle leeftijden de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in binnen- en buitenland.  

Door met Erasmus+ in het buitenland te studeren of te werken of door deel te nemen aan (internationale) projecten van Erasmus+ verbeter je jouw communicatieve en interculturele vaardigheden. Je doet onmisbare soft skills en vaak ook talenkennis op. Deelnemers aan het programma Erasmus+ worden bovendien uitgedaagd om competenties te ontwikkelen die belangrijk zijn om actief deel te nemen aan de maatschappij.

Onze ambitie is om bij te dragen aan gelijke kansen, sociale verbondenheid en begrip tussen culturen. We willen ervoor zorgen dat alle scholieren internationale competenties kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. 

De Erasmus+ projecten bieden onze leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met een andere cultuur en hun gewoontes. De projecten zijn gesubsidieerd waardoor wij met onze buitenlandse schoolpartners goede projecten kunnen maken  waaraan de leerlingen samen met de leerlingen van de buitenlandse school gedurende een jaar aan het thema werken. Binnen het project zijn 2 uitwisselingen. Een keer gaan de leerlingen naar het buitenland en wordt er gelogeerd in een gastgezin. De andere keer komen de buitenlandse leerlingen naar Gouda en zijn onze leerlingen het gastgezin. Tijdens de uitwisselingen worden er bijvoorbeeld ook excursies georganiseerd die betrekking hebben op het thema.

Wij hebben buitenlandse schoolpartners waarmee wij goed kunnen samenwerken. Met onze partnerschool in Verona hebben wij inmiddels een jarenlange samenwerking opgebouwd. Wat ooit begonnen is als een traditionele uitwisseling is uitgegroeid tot het gezamenlijk uitvoeren van mooie Erasmus+-projecten.  

De Erasmus+-projecten zijn uitsluitend voor klas 4H/V-regulier leerlingen bedoeld. Leerlingen kunnen zich hiervoor aanmelden en dienen naast het aanmeldingsformulier ook een motivatiebrief te schrijven waarom zij aan het project willen meedoen. Gedurende het schooljaar zijn de leerlingen bij het project betrokken. Per jaar vinden er 2 Erasmus+ projecten plaats waar 20 leerlingen per project aan mee kunnen doen.

Voorbeeldprojecten Erasmus

Voor alle projecten geldt, dat leerlingen gedurende een jaar werken aan  het project. De leerlingen worden gekoppeld aan een buitenlandse leerling. Tijdens de uitwisseling wordt er in het gezin gelogeerd. Voor de eerste uitwisseling werken leerlingen aan voorbereidende opdrachten die zij dan op de (buitenlandse) school moeten presenteren. Voertaal is Engels. Vindt de uitwisseling in  het buitenlandse plaats, dan maakt deze school het programma. Tot op heden zijn de leerlingen en docenten altijd met het vliegtuig gegaan (zaterdag-zaterdag) maar er wordt nu wel bekeken of reizen per trein of bus mogelijk is. Binnen het programma is er ruimte voor culturele uitstapjes en excursies die aansluiten bij het thema. Ook wordt er verder gewerkt aan het thema met een afsluitende presentatie aan het einde van de week. Tussen de uitwisselingen werken de leerlingen verder aan nieuwe opdrachten en tijdens de laatste uitwisseling wordt het project afgerond.

Project naam

Partnerschool

Status

Watermanagement in coastal area's (lowlands)

Liceo Statale Gerolamo Fracastoro

Verona, Italië 

Afgerond.

Human rights, think global, act local.

2 jarig project.

 

Liceo Classico Statale “Nicola Spedalieri”

Cantania, Sicilie

 

John Scottus Secondary School Dublin, Ierland

 

Anglu gimnazija

Riga, Letland

Afgerond

Applying CLIL in Multicultural Contexts

2 jarig project.

 

Anglu gimnazija

Riga, Letland (coördinator)

Afgerond

Migration in the 20th and 21 century

Liceo Statale Gerolamo Fracastoro

Verona, Italië 

Afgerond

European Citizenship (History and Architecture in European cities)

Deutsch Französiche Gymnasium - Lycée Franco-Allemand Saarbrücken, Duitsland 

2021- 2022

Coping with climate change: Lowlands compared with a Mountainous area.

Liceo Scientifico e Linguistico Edouard Berard

Aosta, Italië 

2021 – 2022

 

Zit je in groep 8? Wij helpen je graag op weg!

Kiezen voor een nieuwe school is een belangrijke keuze waar je goed over wilt nadenken. Daarbij willen wij je graag helpen. Lees snel verder en ontdek waarom het Antoniuscollege vast ook bij jou past!

Activiteiten voor groep 7 & 8 Bekijk onze brochure