Chinese taal en cultuur en het HSK-examen

Sinds een aantal jaren wordt het vak Chinese taal en cultuur aangeboden op het Antoniuscollege. Het vak draagt bij aan de ontwikkeling van de interculturele vaardigheden en wereldburgerschap, leert de leerlingen om flexibel te schakelen tussen verschillende culturen en om goed te kunnen functioneren in een internationale leer-, leef- en werkomgeving. Kennis en ervaring met een economische en culturele grootmacht geeft leerlingen de kans om een unieke basis te leggen voor hun toekomst.

Voor de brugklas is het een TTT keuzevak van een half schooljaar met 2 uur per week. Tijdens die paar maanden krijgen de leerlingen een introductie tot de Chinese taal (Mandarijn). Ze leren o.a. een aantal karakters lezen en schrijven, een aantal dagelijkse uitdrukkingen gebruiken, zichzelf voorstellen en tellen. De nadruk ligt hier vooral op spreekvaardigheid. Er wordt ook veel tijd besteed aan cultuur waarbij we bijvoorbeeld de Chinese feesten en tafelmanieren behandelen en culturele verschillen/overeenkomsten onderzoeken.

Vanaf het 2e jaar is het vak een extra vak en krijgen de leerlingen die dat wensen 2 uur per week les. We gaan door met de taal waarbij het spreken en communiceren de nadruk krijgen maar waarbij luistervaardigheid en lees- en schrijfvaardigheid (karakters) ook aandacht krijgen.

De leerlingen worden getraind om zoveel mogelijk dagelijks bruikbare korte uitdrukkingen te gebruiken zodat er ook buiten de klas Chinees gesproken kan worden. In de les wordt er zo veel mogelijk Chinees als doeltaal gebruikt met het niveau van de leerling in gedachte.

Parallel aan de lessen wordt er getraind voor het HSK examen. Dat is het Internationaal erkend staatsexamen voor het Mandarijn afgenomen door de Chinese overheid. Er zijn 6 niveaus en wij hebben meestal leerlingen voor de eerste 3 niveaus.

Vanaf het 2e jaar gaan we in juni een dagje naar China town in Den Haag om het geleerde in de praktijk te ervaren. We bezoeken een echte Chinese restaurant, Chinese winkels en supermarkten. Ook een bezoek aan een praktijk voor Traditionele Chinese Medische zorg behoort tot de mogelijkheden.

 

Het HSK-examen via het Antonius!

Extra uitdaging én een officieel internationaal erkend certificaat

Elk schooljaar biedt het Antoniuscollege Gouda leerlingen de mogelijkheid extra te excelleren en om begeleiding te krijgen bij het behalen van het HSK certificaat. Het is een internationaal erkend certificaat dat laat zien in welke mate de leerling de Chinese taal (Mandarijn) beheerst.

Houd je van extra uitdaging? Voel je de behoefte om te excelleren? Of vind je Chinees gewoon een leuke taal? Meld je dan aan voor het HSK programma. De leerlingen op het Antoniuscollege kunnen worden voorbereid voor verschillende niveaus. Op de eerste 2 niveaus worden alleen lees- en luistervaardigheid getoetst. Op het 3e niveau zal er bovendien een beetje schrijfvaardigheid getoetst worden.

De stof die nodig is voor het slagen op de examens loopt redelijk parallel aan de behandelde stof in de les. De docent levert materiaal en zal in de les aandacht aan de examens schenken. Van de leerlingen wordt verwacht dat ze zich zelfstandig voorbereiden.

De examens worden georganiseerd via het Confucius Instituut Groningen. We hebben ervoor gekozen om ze in juni af te leggen op de school die ze op dat moment aanbiedt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle Coppée, docent Chinese taal en cultuur op het Antoniuscollege: d.coppee@carmelcollegegouda.nl

 

terug naar boven
Chinees staatsexamen voor Mandarijn HSK

Zit je in groep 8? Wij helpen je graag op weg!

Kiezen voor een nieuwe school is een belangrijke keuze waar je goed over wilt nadenken. Daarbij willen wij je graag helpen. Lees snel verder en ontdek waarom het Antoniuscollege vast ook bij jou past!

Activiteiten voor groep 7 & 8 Bekijk onze brochure